torsdag 4 oktober 2012


Sisådär har vi årets annons

 Vi har full sprutt nu för att fixa till dessa höstdagar.
Massor av skoj kommer in:)
Och förstås määängder av erbjudanden.

Jag hinner inte skriva allt nu - men ni som kommer ser ju då;)
KANELBULLENS DAG.
ÄÄÄntligen kommer Marias fantastiska recept.
Ikväll är första kvällen jag kan se programmet när det går på riktigt på tv.
Ni håller väl tummarna dunder hårt att hon är kvar!!!
Det gör vi kan jag lova:)
Kram på er alla och hoppas vi ses härute bland allt höstmys.
Eva & c/o



Kardemummabullar med vit choklad

Receptet räcker till ca 30 stora luftiga bullar.

Deg
1 l standardmjölk
50 g jäst
3 dl socker
Ca 26-28 dl vetemjöl
4 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk salt
300 g rumsvarmt smör

Fyllning
150 g vit choklad
1 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
3 tsk nystötta kardemummakärnor

Pensling och dekor
Ett ägg (gärna eko, förutom att det är bra är det en vackrare färg.)
4 tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
Siktat florsocker

Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken med kardemumman i, häll över lite över jästen så den löses upp. Häll på resten.

Blanda sockret och saltet, häll i det och smöret i mjölken. Rör för hand eller i maskin. Tillsätt mjölet, men ha bara i så mycket så att degen precis släpper från kanterna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter till sin dubbla storlek.

Smält den vita chokladen över vattenbad, låt svalna. Vispa upp alla ingredienser till fyllningen med en elvisp så att de blandas väl.

Dela degen i två bitar och kavla ut till en stor rektangel, en i taget. Bre på fyllningen och rulla ihop som du vill. Lägg på bakplåtsklädda plåtar med en lätt fuktad duk över, gärna lite varmare och låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter beroende på storlek. Tänk på att eftersom vi penslar bullarna efter ugnen är de inte lika bruna när de är klara då ägget bränner. Mina bullar ska vara kladdiga och degiga.

Vispa upp ägget och pensla bullarna direkt när de kommer från ugnen. Blanda kardemumma och strösocker och strö över varje bulle. Sikta över florsocker när de svalnat alternativt vid servering.


Några av mina hemligheter!

1. Desto fastare deg desto torrare bullar, våga ha en kladdigare deg som fastnar lite på händerna när du blandar ihop den istället för en hårdarbetad klump.

2. Jag jäser alltid lite mer än det som står i recepten då jag hellre vill ha luftiga plattare bullar än höga men kompakta.

3. Om du blandar din fyllning så får du är jämnare spridning och en deg som inte får ”brehål ”efter smörkniven.

4. Jag penslar alltid mina bullar efter ugnen då jag vill ha en glansig yta och inte en brunbränd som ägg i ugn ger. Man kan även byta ut ägget mot sockerlag om man är allergiker eller gillar ännu mer socker.

5. Använd inte pulveriserad kardemumma, det smakar så mycket bättre med nymalda kärnor.

6. Innan du börjar baka, se till att du har vispat upp ditt ägg, tagit fram smöret i tid, lagt papper på plåtar och mortlat din kardemumma. Det är så mycket roligare att baka när det lyckas… utan stress!

1 kommentar:

Ett ögonblick sa...

Hej!
Hittade hit genom Fabulös keramik, den underbara bloggen och den ljuvliga keramiken!!!
Här hamnade jag mitt i höstmys på högsta nivå! härligt att läsa om och givetvis titta på också, jag ser att Ni haft en fantastisk dag.
Här vill jag gärna kika in igen!

Hälsningar
//lisamaja