Sisådär har vi årets annons
Vi har full sprutt nu för att fixa till dessa höstdagar.
Massor av skoj kommer in:)
Och förstås määängder av erbjudanden.
Jag hinner inte skriva allt nu - men ni som kommer ser ju då;)
KANELBULLENS DAG.
ÄÄÄntligen kommer Marias fantastiska recept.
Ikväll är första kvällen jag kan se programmet när det går på riktigt på tv.
Ni håller väl tummarna dunder hårt att hon är kvar!!!
Det gör vi kan jag lova:)
Kram på er alla och hoppas vi ses härute bland allt höstmys.
Eva & c/o
Kardemummabullar
med vit choklad
Receptet
räcker till ca 30 stora luftiga bullar.
Deg
1
l standardmjölk
50
g jäst
3
dl socker
Ca
26-28 dl vetemjöl
4
tsk nystötta kardemummakärnor
1
tsk salt
300
g rumsvarmt smör
Fyllning
150
g vit choklad
1
dl florsocker
300
g rumsvarmt smör
3
tsk nystötta kardemummakärnor
Pensling och dekor
Ett
ägg (gärna eko, förutom att det är bra är det en vackrare färg.)
4
tsk nystötta kardemummakärnor
1
dl strösocker
Siktat
florsocker
Smula ner jästen i
en degbunke, ljumma mjölken med kardemumman i, häll över lite över jästen så
den löses upp. Häll på resten.
Blanda sockret och
saltet, häll i det och smöret i mjölken. Rör för hand eller i maskin. Tillsätt
mjölet, men ha bara i så mycket så att degen precis släpper från kanterna. Arbeta
ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en
köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter till
sin dubbla storlek.
Smält den vita chokladen över vattenbad, låt svalna. Vispa upp alla
ingredienser till fyllningen med en elvisp så att de blandas väl.
Dela degen i två
bitar och kavla ut till en stor rektangel, en i taget. Bre på fyllningen och
rulla ihop som du vill. Lägg på bakplåtsklädda plåtar med en lätt fuktad duk
över, gärna lite varmare och låt jäsa till dubbel storlek.
Grädda i mitten av
ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter beroende på storlek. Tänk på att eftersom
vi penslar bullarna efter ugnen är de inte lika bruna när de är klara då ägget
bränner. Mina bullar ska vara kladdiga och degiga.
Vispa upp ägget och
pensla bullarna direkt när de kommer från ugnen. Blanda kardemumma och
strösocker och strö över varje bulle. Sikta över florsocker när de svalnat
alternativt vid servering.
Några
av mina hemligheter!
1.
Desto fastare deg desto torrare bullar, våga ha en kladdigare deg som fastnar
lite på händerna när du blandar ihop den istället för en hårdarbetad klump.
2.
Jag jäser alltid lite mer än det som står i recepten då jag hellre vill ha
luftiga plattare bullar än höga men kompakta.
3.
Om du blandar din fyllning så får du är jämnare spridning och en deg som inte
får ”brehål ”efter smörkniven.
4.
Jag penslar alltid mina bullar efter ugnen då jag vill ha en glansig yta och
inte en brunbränd som ägg i ugn ger. Man kan även byta ut ägget mot sockerlag
om man är allergiker eller gillar ännu mer socker.
5.
Använd inte pulveriserad kardemumma, det smakar så mycket bättre med nymalda
kärnor.
6. Innan
du börjar baka, se till att du har vispat upp ditt ägg, tagit fram smöret i
tid, lagt papper på plåtar och mortlat din kardemumma. Det är så mycket
roligare att baka när det lyckas… utan stress!
1 kommentar:
Hej!
Hittade hit genom Fabulös keramik, den underbara bloggen och den ljuvliga keramiken!!!
Här hamnade jag mitt i höstmys på högsta nivå! härligt att läsa om och givetvis titta på också, jag ser att Ni haft en fantastisk dag.
Här vill jag gärna kika in igen!
Hälsningar
//lisamaja
Skicka en kommentar