söndag 3 november 2013


Marias Goda Bullar

Bild av Maria när hon var här och bakade med oss förr året.
I vår nya bok har hon med tre egna supergoda recept:)

Igår i butiken kom en tjej som berättade att hon letat efter de bullar Maria gjorde när hon var här. 
Jag har tagit fram receptet för ni kanske är fler som vill ha det. 

Det absolut knäppaste är att jag inte hittar några bilder på bullarna!
Är det verkligen så?? 
Kunde vi undgå att fota dom helt utsökta skapelserna ?? Så konstigt. 
När jag letade receptet hittade jag också det  
  

 med tanke på texten jag skrivit i nya boken var det rätt lustigt att hitta det. 
Faktiskt inget jag tänkt på. Det bara blev att jag skrev om det i boken också. 
Kul!

Vill du läsa mer om Maria kollar du HÄR

Jag blev så himla sugen på bakning i morse när 4:an var på och Roy Fares bakade. 
Tänk att han gått på skola här i Örebro och lärt sig. 
Vilka grejer han gör!! Impressing.

Om du inte skall baka idag - spar bullreceptet - det är kanonbra:)




Kardemummabullar med vit choklad

Receptet räcker till ca 30 stora luftiga bullar.

Deg
1 l standardmjölk
50 g jäst
3 dl socker
Ca 26-28 dl vetemjöl
4 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk salt
300 g rumsvarmt smör

Fyllning
150 g vit choklad
1 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
3 tsk nystötta kardemummakärnor

Pensling och dekor
Ett ägg (gärna eko, förutom att det är bra är det en vackrare färg.)
4 tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
Siktat florsocker

Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken med kardemumman i, 
häll över lite över jästen så den löses upp. Häll på resten.

Blanda sockret och saltet, häll i det och smöret i mjölken. Rör för hand eller i maskin. Tillsätt mjölet, men ha bara i så mycket så att degen precis släpper från kanterna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter till sin dubbla storlek.

Smält den vita chokladen över vattenbad, låt svalna. 
Vispa upp alla ingredienser till fyllningen med en elvisp så att de blandas väl.

Dela degen i två bitar och kavla ut till en stor rektangel, en i taget. Bre på fyllningen och rulla ihop som du vill. Lägg på bakplåtsklädda plåtar med en lätt fuktad duk över, gärna lite varmare och låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter beroende på storlek. 
Tänk på att eftersom vi penslar bullarna efter ugnen är de inte lika bruna när de är klara då ägget bränner. Mina bullar ska vara kladdiga och degiga.

Vispa upp ägget och pensla bullarna direkt när de kommer från ugnen. Blanda kardemumma och strösocker och strö över varje bulle. Sikta över florsocker när de svalnat alternativt vid servering.


Några av mina hemligheter!

1. Desto fastare deg desto torrare bullar, våga ha en kladdigare deg som fastnar lite på händerna när du blandar ihop den istället för en hårdarbetad klump.

2. Jag jäser alltid lite mer än det som står i recepten då jag hellre vill ha luftiga plattare bullar än höga men kompakta.

3. Om du blandar din fyllning så får du är jämnare spridning och en deg som inte får ”brehål ”efter smörkniven.

4. Jag penslar alltid mina bullar efter ugnen då jag vill ha en glansig yta och inte en brunbränd som ägg i ugn ger. Man kan även byta ut ägget mot sockerlag om man är allergiker eller gillar ännu mer socker.

5. Använd inte pulveriserad kardemumma, det smakar så mycket bättre med nymalda kärnor.

6. Innan du börjar baka, se till att du har vispat upp ditt ägg, tagit fram smöret i tid, lagt papper på plåtar och mortlat din kardemumma. Det är så mycket roligare att baka när det lyckas… utan stress!

Inga kommentarer: