fredag 3 augusti 2007

Liten gardinskola

Hej svejs! Jätte många kommer till oss o frågar om vi har slutat med gardiner nu. Det har vi inte. Kruxet är att det finns ingenstans att ha tyger ännu. Men det kommer... Vi har dock en del, främst linne & voiller. Tänkte visa lite hur man enkelt förstorar ett fönster (det här fönstret satt förra ägarna in & dom är mycket mindre än övriga husets. Eftersom vi bor i ett väldigt "mörkt" land vill vi ha in så mycket ljus som möjligt.
Jag har därför satt stången rejält upp i taket och även en bra bit ut på väggen. Det innebär att textilierna hamnar på väggen istället o vi får mycket mer fönsteryta synlig.
Ni ser vad höga lamporna är. Med en normal kappa så blir ju skärmen på lampan osynlig...
Här är julgardinerna utan kappa. När man gör en förstoring uppåt - måste man ha kappa för att dölja skarven mellan fönsterruta o vägg. I annat fall måste stången sitta längs med fodret annars skulle det se så här konstigt ut...

Här är då slutligen gardiner & kappa ihop. Ser ni att det fortfarande finns luft mellan lamporna o gardinen. Jag blev så ivrig när jag skulle fota så jag glömde stryka kappan... Men det är gjort nu!

Det här rummet har en takhöjd på närmare 5 m. Förstå vad tokigt det skulle se ut att täcka fönstren med gardiner. Nu sitter det tyg på minimal del av fönstren. I gamla hus älskar jag tunna tyger men det här vardagsrummet är i lite "tyngre" stil. Jag har fodrat gardinerna för att mönstret skall framträda bättre.

Hoppas någon har fått lite tips. Har man inte så här innan, ja, då får man helt nya rum när fönstren blir dubbelt så stora! Nu är min lilla gardinskola slut - tack för idag & slut för idag!

32 kommentarer:

LantlivsAnette sa...

Såå himla duktig du är !! Jättebra gardin skola..det behövs här i hela Sverige,de förbaskade panellängderna har ju förstört för oss som sysslar med gardiner..många har fått stänga sina butiker nu när det till och med finns att köpa panel gardiner på bensin stationerna,och vilket kunnande har dom där !!
Jag ser på bilden en så vacker kandelaber, kan den vara från Affari? vi handlar inte där men ska nog börja,vi är in i deras monter varje mässa...
Tack för ett kanon fint inlägg..Kram Anette

Anonym sa...

Även jag har placerat gardinstängerna utanför fönstret för att få en illusion av stora fönster.

Sallys hus sa...

Ååå.. va fint! Va duktig du är!
Vilket gardintyg!!
Jag håller med Anette. Jag är inte heller förtjust i panellängder. Nej det där fönstret var helt i min smak!
Kram Katarina

Min Skattkammare sa...

Eva, Anette och Katarina.......jag har panellängder. Bli inte arga nu!!!! fniss Till mitt försvar kan jag säga att jag tröttnat på dem, jag ska byta, jag lovar och svär!!
Gardinskolan var riktigt spännande, och snyggt blev det.
Nu får det bli skärpning här, det ser jag.
Godnatt, lycka till i morrn!

Min Skattkammare sa...

Jag glömde svara på din fråga. Ja det är brorsans lilla Pauline på bilden. Och jag är lilla faster!!Och katterna........man blir både tossig och löjlig i deras underbara sällskap.
Kurr kurr!

smultrongården sa...

Hej alla! Ja, panellängder ger verkligen upphov till debatt. Nu är det så att jag handlat av "uppfinnaren" Stefan, på Hasta sen 1988 o känner honom. Det blev ju verkligen den succé han ville - men textilbranschen fick sig en riktig smäll. Nu har man slagit bakut o "mera klätt" är på väg. Paneler kan vara snyggt i vissa hem tycker jag men hos oss passar det inte alls.
Ja, Anette, staken är Affari. Jag eldar i den för jämnan... Dom har en del schysst. Du o jag som är i gardinbranschen får väl lov att göra det lite poppis igen. Hur ofta rustar man inte ett kök för 150 tusen o uppåt o hänger upp slamsor i fönstren!? Vart är alla läckra gardinreportage?? Samma dag som du berättade att ni bla säljer Pagunette fotade jag. Tänkte att du skulle känna igen dom prickiga - det var därför jag skrev att du skulle bli full i skratt... dom är ju därifrån... Natti alla bloggare!

LantlivsAnette sa...

Håller med dig..var är alla gardin reportage..och jag ler igen kännande när du skriver om hur folk renoverar köper dyra kök och hänger upp slamsor...Vi får nog allt visa mer gardiner du o jag...
Jasså..du har Pagunettes gardiner,jag ser inte det på bilden,jag fösökte klicka o förstora men det gick inte..men snyggt är det i alla fall...Kram Anette

johanna sa...

smart det gjorde jättestor skillnad..tack för tipset..
kram

Solsjö - Under en vind sa...

Vilken skillnad det blev, beroende på vilket tyg du valde, och fönstret ser stort ut! Själv har jag ganska smala fönster och är därför en av dem som ännu är ganska förtjust i panellängder, men endast vita eller beiga sådana. Har även en del hissgardiner....och tunna skira voilégardiner....Så det är bra att panelerna finns tycker jag , men visst är det synd att de kan köpas så billigt för dem som "Lever på " att sy dem! Sen passar ju olika gardiner olika bra beroende på huset och vilken stil man har! Eller hur? Nu kommer solen över landet, så passa på att njuta! Ha en bra dag alla! Kram Sara

Granne med Selma sa...

Tänk, va det gjorde mycket! Kom att tänka på dessa gardiner som kallades ballonggardiner som var populära i början av 90-talet *rys* Just fönster och gardiner gör så mycket för ett rum. Själv ä'r jag helt insnöad på 1700-tals rullgardiner. Har väldigt höga och stora fönster så jag har nästan omvänt problem. Med rullgardiner kan man sänka ner dem lite. Vi har så många fönster i vårt hus (32) så det är ett heljobb när de ska putsas och gardiner bytas. Åsså är det 4 rutor i varje fönster, så då får man multiplicera 32 med 4... åsså innanfönster på det... multiplicerat med 4 igen... Neej usch!
Annars har jag inga gardiner alls. Då visar jag verkligen hela fönstrena i dess ståtliga glans )OOPS! Vad filosofiskt det lät)
Ha en trevlig helg!
Kram

Signes Vind sa...

Kanoninlägg!! Visst behövs det lite uppryckning i gardinvärlden. Själv har jag förståss panelgardiner och är jättetrött på dom men väldigt osäker på vad jag skall ha för något. Kanske kan fota fönstren o lägga ut det på bloggen för att få tips. Vill ju ha New England stilen hemma nu men har inga idéer alls vad gäller gardiner.
Jättebra att du visar så tydligt hoppas många får hjälp av detta inlägg;-)

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Tack för tipset. Vad fint det blev. Och vilka underbara lampor!

n o r d i n g å r d e n sa...

Tack för en lektion i din gardinskola! Mycket fiffigt och snyggt! Ja, gardiner kan väcka debatt så detta var en mycket bra inlägg..gardiner kan upplevas jobbigt, trist, svårmatchat osv.. och ngt som en del inte alls vill befatta sig med, jag kan hålla med till en viss gräns, vissa fönster är nästintill vackrast utan MEN nog blir det pricken över i och vägen till hemtrevnad med lite tyg och gardiner i fönstret!! Jag tror dessutom att det kommer att komma mer & mer i takt med allt pysslande ökar, sy, sticka, virka väva sånt som legat på hyllan ett par tre deciennier nu...jag är själv inte mycket för sådant pyssel men gardiner vill jag nog ha, även om jag mest faller för vita, tunna och gammeldagsa hissgardiner i linne el vitt/rött- vitt/blått...panellängder har jag också hunnit med! Hade två i vardagsrummet i grovt linne men inte ens dem gillar jag längre...
Jag tycker också det kan vara snyggt med lite rejälare gardiner som du visar, som får ett mycket snyggt fall pga sin tyngd... en ombonad o mysig känsla!
Oj, oj vad jag gick i gång på detta gardintema då; ) Ha en skön söndag i ditt mysiga hem & helt ljuvliga butik! Mari.

smultrongården sa...

Hej alla! Kul att ni tyckte om gardininlägget! Ett helt rum förändras enkelt med textilier. Lotta: Jag har sett ett kanonläckert tyg på Granma´s (jag får det själv snart också) som jag tror kan passsa din stil nu. Men som du sa, fota så får du säkert massor av tips! Och som flera av er säger: hiss samt 1700-tals gardiner är även det suveränt i både gamla o nya fönster. Även där kan man "luras" så det förstorar resp. förminskar. Åh, vad kul att flera gillade gardiner, då kanske du o jag Anette får leva ut vår gardin passion även i bloggen... Jag som jobbar med det är helt såld på gardiner - men håller med "granne m Selma" ett vackert fönster kan vara vackrare utan textilier! Nej hörrni, nu väntar mina kunder igen - har ju söndagsöppet... kramar Eva

Sallys hus sa...

Hej!
Jag tror också att det kommer bli kanon fint. Har inte sagt något till lille maken ännu. han kommer få dåndimpen...Hi hi...
Du kan ju meddela mig via bloggen
Kram Katarina

Min Skattkammare sa...

Tänkte titta in idag.......men nu börjar det kännas att man jobbat hela sommaren. Inspirationen dalar.
Men en underbart rolig säsong har det varit, som inte är riktigt slut än!
Idag blev det återhämtning.........enbart.
Hoppas du hade en bra dag!
Godnatt

Min Skattkammare sa...

Ja,usch vad dyrt, men är det året runt boende så kanske det har skenat iväg så mycket.
Men man behöver inget hus, upplevelsen är ändå densamma!
Sol, vind och vatten..........!
Kram Kicki

Neeeej......det får inte vara för bra väder på onsdag.......ha ha!

Sallys hus sa...

Hej Eva!

När jag var hos dig i söndags gick jag och bar på en liten stålgalge med ett hjärta högst upp. Den hängde på väggen där lampetterna jag köpte låg. Jag la galgen på nå´t bra ställe i din butik. Om du hittar den vill jag ha den. Jag hade väl huvudet fullt av tapeter så jag la ifrån mig den.
Ha det gott! Kram Katarina

Anonym sa...

Hejsan, länkar till dig från min blogg. Hoppas det är ok.

LantlivsAnette sa...

Halloj !! Ursäkta mig jag har ju helt glömt att fråga om dina kläder !! Odd Molly har dom kommit ?Dom kläderna är ju bara sååå snygga..Kram Anette

Min Skattkammare sa...

Hej Eva!
Pratade med "LillUgglis" om framtiden och så. Hon sa att ni också pratat lite. Vi kanske borde snacka ihop oss lite igen, vad tror du?
Vi hörs om det!
Kram Kicki

LantlivsAnette sa...

Jag förstår att du vill dona och fixa så att allt är tipp topp...du måste ju bara fota och visa oss sen..när alla kläder är på plats och allt..Kram Anette

Signes Vind sa...

Just nu har jag köpstopp - har shoppat hela sommaren så jag måste lugna ner mig lite men är väldigt sugen på att veta vilket tyg det är som du rekommenderar mig. Jag har ett stort fönster och två mindre i samma rum ska försöka få till ett foto så småningom o tar gärna emot tips.
Min dotter har ju ganska nyss flyttat hemifrån o nu har vi en jättemysig relation. Jag har inte trott att hon uppfattat så mycket av mina intressen o min smak men hon har en otrolig känsla och kommer ofta m små uttänkta presenter - blir alldeles varm inombords - så mysigt. Kram Lotta

Nygammalt sa...

Smart idé, kul att du vill dela med dig. Jag håller med dig i panellängds-debatten, jag är mer en gardintjej. Alla vänner kör i princip på panellängder men nån måste ju bryta ifrån! =)
Måste bara få säga att du har en jättefin butik, av det det jag har sett här på nätet. Så kul det måste vara att få ha eget, i inredning dessutom! Ha en bra dag!

LantlivsAnette sa...

Hej igen ! syrran ringde just från vår butik (hon jobbar ju nu då jag har semester ..)och vi hade fått nya Lisbeth Dahl katalogen,hon som säljer åt dom säljer Odd Molly också..vet du om man bara får köpa enstaka plagg därifrån ? Vi tänker inte börja sälja kläder och bygga upp ett lager med det, men åt sig själv för inköps pris vore ju inte dumt...bara en fråga...Kram Anette
Ta nu en paus i målandet,om du har tid...går det bra ?börjar det bli klart ?

Anonym sa...

Det är ju himla smart att göra så..så man får lite större fönster inifrån!..Jag brukar sätta gardinstängerna längre ut åt sidorna så ser fönstren pampigare och större ut! Jag har aldrig haft panellängder..kan tycka det är fint hos andra men passar inte hemma hos mig! Gillar fylligare och mer gammeldags gardiner! Det blir mest vita gardiner! Har vita gardiner överallt i huset förutom beigea i 2 rum och rullupp-gardiner i förenklad variant 1700-talsg. i olika färgställningar till köket men dock vita längder till. Kul med lite gardinskola! :) Kram

Sallys hus sa...

Ååå va kul! Om jag hinner ut på Lördag morgon kommer jag då annars kommer jag störtandes på Söndag.
Det kliar i fingrarna att få sätta igång.Har inte sagt nå´t till mannen än..han kommer få tokspel..jag menar när jag gör om innan det ens är klart.
Idag har jag passat 10-åringar på volter hela dagen så jag har ont precis överallt!!
Jag är också väldans nyfiken på kläderna..har aldrig hört talas om Odd Molly.. Ha det bra! Kram Katarina

Handplockat sa...

fiffgt
tack för "utbildningen"
ha det bäst

LantlivsAnette sa...

Go morron i Smultron gården ! Ska kolla sen på odd molly,,kanske vi kan köpa nåt snyggt av dig då,eftersom man inte kan köpa enstaka plagg.Vad bra att du gick igenom deras granskning om butik och läge,du har ju så fint så jag förstår att du fick sälja deras kläder!!Nu ska jag svara på dina frågor...Jag har inte fått Lantliv ännu,jag får den alltid på en Fredag så då ska jag ha den i lådan idag,,åhh jag längtar,finns det nåt bättre än att sjunka ner i soffan med den...
Vi flyttar butiken nu i september,och öppnings datumet blir första Nov..lokalen är jättefin och heltvit(såklart)personalrummet bygger vi som ett litet hus i butiken,vi har köpt gamla fina pardörrar och fönster på blocket,som ska målas vita eller ljusgrå..huset blir vitt o grått,som en gammal stuga..du förstår...storleken på butiken har vi valt lite mindre men då är den bättre utnyttjad,det blir 135 kvm,nu har vi 180 men med skrymslen och vrår,svårjobbad om man säger så...nya butiken ligger inte långt bort från nuvarande bara en tvärgata ner...Åhh det ska bli så himla spännande,jag ska fota och visa..vi har nog bestämt oss (tror vi ..)att behålla vårt namn Toras Tyger..det blir så krångligt att byta,invant namn du vet,,jag hade annars en tanke på Tyger & Ting..vad säger du ?Ojj vad mycket jag skrivit nu då...Kram Kram

LantlivsAnette sa...

Jo glömde..vi bygger och målar själva..men det kanske du förstod...

"M" sa...

Gillar lamporna i fönstret, fina.
Mvh "M"

Andrummen sa...

Hejsan vilket bra tips om gardiner..skulle så gärna vilja ha vita gardiner året om i min 3.a gillar oceanhouse stilen på möbler o Lexington prägel....kanman ha vitt året runt i fönstrena enkla vita bomulls eller Lenda från Ikea? mvh Sanna