måndag 14 november 2016


Magiskt goda lakritssnittar


Ett måste för lakritsälskaren. 
Ett tips är att göra minst dubbel sats. Du kan med lätthet frysa in degen. Tag fram och grädda när du tex skall gå bort. Gör i ordning en söt liten påse med färska kakor.
Finns det nåt roligare att få än hemgjort?? HÄR ser du fler bilder på dom. 
Lycka till! 

Cirka 40 kakor, grädda 175 grader 

200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap (du kan ta knappt hälften om du inte vill ha så söta kakor)
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsockar
1 tsk bakpulver el bikarbonat
Turkisk pepparkarameller efter smak, mortlas.  Jag tog 6 st i degen och 2 st som jag hackade och strödde på längderna innan gräddning. "Tryck" ner karamellerna så de inte ramlar av.
1-2 msk lakritspulver. Har du inte det så öka mängden karameller istället. 
Vill du ha en sprödare kaka kan du tillsätta en äggula. 


Vispa samman smör, socker och sirap med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker, lakritspulver och karameller samt jäsningsmedel, tillsätt allt. Låt degen vila i kylskåp minst 30 min. Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut 4 längder, lika långa som plåten. Lägg två längder på varje plåt och platta till dom med handen. Grädda i 15 min och skär i sneda bitar medan de ännu är varma. Låt kakorna svalna på plåten och förvara dom i burk med lock.  

Inga kommentarer: