måndag 30 juli 2007

Smultrongården

Smultrongården

Idag ska jag visa lite hur det ser ut i och kring Smultrongården. Det här är långsidan som är det första man ser. Huset är från 1798 så det är riktigt gammalt. Ingenting är rakt o perfekt. Vi har jobbat som galningar för att få det att se ut som det i alla fall gör... Förra ägaren sa att det bara var att elda upp! Allra först började vi med att ta bort panelen så det vackra timret kom fram. Den grå bänken är från 1600 talet. Den har vi målat och förankrat. Ser nästan ut att "höra till". Jag tog bilderna tidigt igår morse så jag hade inte plockat ut alla blommor - hoppas det inte gör nåt...
Det är ett av de allra äldsta husen här omkring så dom har varit här o fotat för en kalender som kommer ut i höst - jättekul! Vi har grävt för att få vatten - därför är gräsmattan så dålig. På nedervåningen är det tre rum som är fulla med grejer. Försöker att dela upp det så det ska bli så ordningssamt som möjligt - det är ju inte så stora rum... En fattigmanskakelugn samt en kamin finns som vi efter extrem möda fick eldningsklara o de värmer huset. Riktigt mysigt blir det! En bild från mellanrummet. Övervåningen kom man tidigare inte upp till. Och där var omöjligt att gå. Tro´t eller ej, nu är snart alla tre rummen färdiga att tas i bruk. Där uppe är det café, ska bli barngrejer samt längst in kläder. Men oj, så mycket målningsjobb det är kvar. Oj, oj, oj... Självklart använder jag linoljefärg o då tar ju torkningen sån tid! Sedan vi fått Husapoteket på vår slinga köper jag allt därifrån, perfekt!!
Det var aldrig meningen att jag skulle ha affär här när vi flyttade in - det bara blev. Vi hade ju butik redan i centrala Örebro o tänkte fortsätta med det. Men när min kompis o jag hade caféet på skoj förra året annonserade jag en hel del. Och det kom så mycket folk, så efter mycket övervägande beslutade vi oss för att bara ha Smultrongården o satsa helt här på landet. Hoppas det är rätt... I år gick alla vi butiker här i området ihop o annonserade o kallade oss "affärsstråket" det visade sig vara riktigt bra - för då har folk en massa skoj att göra på "samma väg". Och mer lär det bli - vi tog bara med oss som har butiker. Bara några 100 m från mig bor en värdskänd konstnär, Karin Ward. Så precis som i alla andra småbyar finns här massor av människor som sitter inne med enorma tillgångar. Så vänta på mer från oss i Axberg.
De andra butikerna, som också bloggar är Min skattkammare o Lilla ugglebo. Emellan dom ligger Smultrongården o Husapoteket.
Välkommen till "Stråket i Axberg"!!!
(Nu ska jag iväg till tandläkaren med en liten son som slagit ur sig sin NYA tand, jisses så synd!!)
Kramar Eva

15 kommentarer:

Min Skattkammare sa...

Äntligen visar du bilder från din ljuvliga Smultrongård!
Det kan du ju inte låta bli med, förstår du väl!!!
Det är så fint så fint så uj uj!!
Och tänk när det bara var jordgolv därinne. Vad ni har jobbat!
Mer fina bilder måste du visa från butiken, din knasfia!
Kram Kicki

Mia sa...

Å vad vackert, gud vad underbart..

Lilla Ugglebo sa...

Hallojsan!
Stackars liten!...din son alltså!
Hoppas han inte har allt för ont.
Det var en kund igår som sa att det fina vädret kommer nu i Augusti. Allt regn hade tydligen med att göra att de haft så extremt hett i södra Europa så regnet trycks upp hit. Och nu ska det tydligen vara över. Inte vet jag om det stämmer men just nu tror jag stenhårt på det!
Jag håller med Kicki. Du måste visa mer bilder så alla får se.
Du kan det där med att få till den där lantliga charmen. Där ser du... dina påsar...jätte fina...gör sig bra på bild också.
Du borde berätta för alla att du dessutom skriver själv i hundranittio och LIKADANT på alla.
Kram Katarina

Änglagård sa...

Så avundsjuk jag blir - en gårdsbutik!! Det ser verkligen härligt ut - men jag håller med, jag vill också se bilder från butiken!! Hoppas att allt går bra med er butik och ert café!

LantlivsAnette sa...

Nää du ..vad sagolikt vackert !!Jag måste tillbaka och förstora alla bilder och sitta och njuta mera !!Vad du är duktig...och vad roligt att ni alla går ihop och annonserar tillsammans...jättebra samarbete..Jag säger bara LYCKA TILL det är du värd..och jag är alldeles alldeles säker på att detta lyckas !!Kram Anette

LantlivsAnette sa...

Glömde ju att berömma dina vackra påsar !!Och hoppas att det gick bra med tanden...kram kram

Lyckan sa...

MEN SÅ MKT VACKERT *SUCK*
jag laddar inför kvällens loppis tur att den är inomhus eftersom att det här öser ned

ha en go tisdag

smultrongården sa...

Tack för alla era lyckönskningar! Det kan vi verkligen behöva!! Det gäller att ligga i för att det ska rulla här på landet kan jag lova... Lantlivsanette, jag tror inte alla bilder gick att förstora, av en anledning jag inte vet...? Det hade ju varit skoj för då hade sakerna i fönstren synts - men det kommer flera bilder! Kramar Eva

signe sa...

Åh va underbart att få se bilder från Smultrongården! Ser verkligen underbart ut och jag förstår att det heter Smultrongården!..jättefint har du det! Skulle gärna besöka butiken och cafét men bor för långt bort! :( Va härligt att ni fixar till övervåningen oxå! Det är ju så charmigt och personligt med så gamla hus...fint med den gamla bänken oxå! Hur ser ert bostadshus ut då? Är det lika gammalt? Låter härligt med affärsstråket där på landet! :) Kram

signe sa...

Glömde säga att påsen var superfin oxå! :)

Anonym sa...

Jisses vilket underbart ställe!

Signes vind sa...

Nu får jag abstinens - vill genast åka tillbaka till dig och uppleva allt det vackra på plats. Så roligt att du delar med dig av husets historia och jag förstår att ni haft enormt mycket jobb med huset. Men det är verkligen så helrätt, dina smak och så som du inreder butiken -- kan inte bli bättre!
Stackars din son med den nya tanden - hoppas allt gick bra och att tandläkaren var snäll!/ Kram Lotta

smultrongården sa...

Tack, tack så snälla ni är!! Vårt boningshus är fr 1916 o ser ut som "Skrutt & Kompani"... Vädret ser mycket lovande ut inför helgen så då blir det andra bullar av! Jag tar "före - efter" bilder på målandet o lägger ut i veckan. Kruxet är att fönstren inte målas samtidigt så det kommer kanske att se lite knasigt ut, men jag fotar ändå. Oj, oj, känns som en ganska stor grej att måla ett gammalt hederligt rött hus m vita knutar helt vitt... håll tummarna att det blir snyggt!

Lilla Ugglebo sa...

Ja vi får hoppas att solen stannar trots att de just lovade regn på radion.
Det gick vist inte att förstora den översta bilden hos mig så man ser ju inte de fina glasen jag köpt hos dig. Hade dessutom hällt saft idem. Då blir de ju mörkare.
Får visa dem igen en annan dag. De är så himla fina och jätte goda att dricka ur. Lycka till idag!
Kram Katarina

smultrongården sa...

Oj då, Katarina, jag lyssnar visst inte på radion... Kanske lika bra det - då går ju jag här i godan tro... kramar!