måndag 8 juli 2013

Sommarfika med Helenas Vaniljkaka




Vaniljkakan är ju en av de allra mest populära kakorna i vårt kafé. 
Det är Helena som hade med sig den en gång när vi skulle fika och sen den dagen kan man väl säga att "den kom för att stanna", verkligen, hahaha!

Dom bakar den hela tiden i kaféet. 

I den nya boken medverkar Helena med en kaka också. 
I allra högsta grad.
Ja, ni kommer att få se.....
Kanske är hon utklädd till en kaka..... ja ni, det spörs;)



Kolla in konversationen på fb när jag la ut bild på kakan. 
Så skoj när folk "pratar" och berättar för varandra.



Favorit i repris.
Alltså, jag bara ÄLSKAR den här bilden. 
Idag får den säga oss att alla ni som har semester; tagga ner och ta det lite lugnt. 

Ni som inte har semester kan ju också göra det - men somna inte till på jobbet!

Här är till alla er som inte har Smultrisboken:



Helenas Vaniljkaka
4 ägg
4 ½ dl socker
4 1/2 dl mjöl 
3 tsk bakpulver
1 ½ dl 37-gradigt vatten

1. Vispa ägg och socker vitt.
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Grädda i smörad och bröad form 200 grader 25–30 min.
Fyllning:
1 ½ dl mjölk
6 msk vaniljsocker (ej det ”äkta” som har för stark smak)
180 g smör

1. Koka alla ingredienser till fyllningen i någon minut.
2. Låt den med fördel stå och ”stanna sig” en stund.
3. Dela kakan på mitten.
3. Dela kakan på mitten.
4. Slå över fyllningen. Lägg på översta lagret.
5. Pudra rikligt med florsocker över hela kakan.
Garnera efter årstid. Serveras med grädde. Fantastiskt god när fyllningen precis är gjord och kakan då är lite ljummen. Du kan med fördel ha kakan fryst och fylla i fyllningen när den skall användas. Blir som nybakad.





Inga kommentarer: