fredag 9 september 2016

Morning Glorys
obs! De små bitarna på bilden är ett annat recept.....
  1. Från 25 plus och faktiskt stekande hett till grått, grått, grått och fiiiint regn. Det svänger fort kan man lugnt säga. Såklart stoppar det inte mig, snart blir det ett varv runt lilla området här:) Inte för att jag tror att jag skall tappa en massa kilon. Ni vet väl att det är 80/20 - mat/motion. Vad vi stoppar i oss är så otroligt viktigt. Just i vikttänket alltså. Sen att röra på sig är ju liksom allt för att vara pigg och frisk. Någon motionstyp varje dag, hejja hejja kom igen! Kan varmt rekommendera Wahlgren/Wistams pod i öronen. 

Här är receptet till den så vansinnigt goda och enkla snickerskakan. 
Blev direkt en favvo. 

Det är inget raffinerat socker i. Sirap är förstås inte det bästa att äta - men detta godis kontra köpegodis är så otroligt mycket bättre. Och smakerna är MUMS! 




BOTTEN
  1. 1 paket färska dadlar, 600 g
  2. 400 gram cashewnötter, osaltade
  3. 1 nypa flingsalt
  4. 0,75-1 dl kakao
  5. 2 msk kokosolja
  6. 5 dl puffat ris
FYLLNING
  1. 1 burk à 350 gram slät jordnötssmör
  2. 400 ml kokosgrädde
  3. 5 msk ljus sirap eller lönnsirap
  4. 3 msk kokosolja
TOPPING
  1. 4 dl salta rostade jordnötter
  2. 1,5 dl ljus sirap
  3. 30 gram mörk choklad
  4. 1,5 dl puffat ris
FÖRBEREDELSER
  1. Börja med att klä en form à 25 x 25 cm med bakplåtspappret, olja insidan av pappret lätt med kokosolja. Gör plats i frysen för formen.
BOTTEN
  1. Mixa cashewnötterna relativt fint i en hushållsmixer och häll upp i en skål. Ta bort kärnan från dadlarna och mixa dem krämiga tillsammans med kokosoljan ( man behöver inte torka ur mixern i mellan). Blanda de mixade nötterna med dadelkrämen samt salt och kakao och rör tills allt blandat sig väl. Rör till sist ner det puffade riset. Tryck ut smeten i formen, tryck till den rejält så att ingredienserna packas hårt, och ställ in i frysen.
FYLLNING
  1. Blanda alla ingredienser i stor skål, vispa samman på låg hastighet tills smeten är slät och fluffigt. Häll över botten och ställ därefter in i frysen igen.
TOPPING
  1. Värm sirapen i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme tills den bubblar, låt det bubbla några sekunder. Drag kastrullen från plattan och rör ner jordnötterna och låt sedan svalna något. Fördela sedan över fyllning nummer 2 och avsluta med att strö det puffade riset på toppen. Smält choklad i mikrovågsugnen och ringla över kakan. Frys 3 timmar eller över natten.
Tips
  1. Green Choice är ett bra märke för jordnötssmöret. 
  2. Är du allergisk mot cashewnötter/jordnötter går det bra att byta ut mot det du själv tål.

Lägg ett bakplåtspapper ovanpå den färdiga massan och tryck till hårt med en kastrull så att lagren går ihop riktigt. Annars kan kakan smula. 

Det blir mycket - skär upp i bitar och låt ligga i frysen så har du en godisbit att ta till. Fina också i "gåbortpresent". Men då får du tänka på att forsla dom i kyla så dom inte tinas upp. Det räcker att ha dom max fem min i rumstemp för att få dom mjuka. 

1 kommentar:

Annika sa...

Tusen tack! Ska provas i helgen.
Kram från mig