fredag 6 januari 2017

 Sitter i bilen hem från kalas.

Har ätit smaskigaste tårtan. Vi låtsades att värdinnan fixat ihop den själv men kanske var det inte hela sanningen. Kom nog från Fröken Brogrens;)

Vår kamrat Micke har haft sin 55:e födelsedag idag. 
Helt ärligt vet jag inte när vi började fira honom, men innan 30 tror jag.
Våra kamrater sen vi flyttade hit -85, blir varm i hjärtat när man tänker på hur länge vi känt varandra och vilken historia vi fått ihop trots bekanta rätt sent i livet. Men nu känns det ändå som tidigt. 
Livet kom emellan oss under x antal år men nu är vi fria som fåglar;) och kan återgå att ha skoj ihop.
Älskar det!!!!
Snälla Hanna har hämtat oss i ett vintrigt landskap där vi stundtals haft -25 på vår resa från stan och hem. Varmt och skönt inne men jag gjorde ändå en ny brasa i köket som ger ännu mer värme. 
Sov gott och hoppas ni har varmt och skönt.

Natti! 

torsdag 5 januari 2017






'







Då kommer dom allra sista bilderna med huvudrätt och efterrätt från nyåret. 
Citronpajen i glas blev dock inte med, jag har inte ett enda foto på den, det var ju lite konstigt....?? Eller inte. Det var nyår och den intogs precis strax innan 12 slaget. Fokus på annat än att fota kanske;) 

Att twista till en varmrätt är hur som helst inte alls lätt tycker jag. 
Speciellt som vegetarian har man lite nätta problem med köttiga varmrätter....
Hanna och jag for på Ica Maxi och skulle inhandla kött. Det är en hel vetenskap. 
Men vi har ju vårt köttproffs; Adam. Först tänkte vi köpa brasiliansk oxfilé men så fick vi se att det fanns svensk. Känns sååå mycket bättre att om nu måste äta kött, äta sånt som är från Sverige. Våra krav är visst långt mycket bättre än övriga världen. Hurra för oss:)

Vi bestämde oss för ekologisk, svensk oxfilé. Då kommer nästa fråga: vilken del på djuret är det? Filé som filé trodde jag. Nehej, minsann fullständigt FEL. Vi handlade till 16 pers och då är det viktigt att få så lika delar som möjligt att tillaga. Det är faktiskt så att du kan köpa en del från huvudet, en del som innehåller bit av svans samt bitar från kroppen. Det hade jag inte en susning om. 
Tydligen var det fler som fick veta det för första gången för när vi fick vår genomgång lyssnade många. Det var Ica Maxi vid Eurostop, våran lille Fabian jobbar där. Första gången jag fick se honom  "in action". Han visste inte att vi tittade på honom och han stod och skar nåt köttaktigt och skrattade. Så kul att se att han verkade trivas och ha så kul på jobbet:)

Jag frågade honom om köttet och han skickade oss till en medarbetare som tydligen var köttexpert. 
Vi och många med oss fick oss en lektion alltså. Dock kommer jag nog själv inte kunna välja ut vad som är vad i framtiden men ändå vara nog med att jag får från samma parti på djuret eftersom det är så viktigt. Ett litet köttips alltså;) Kan också berätta att som veggie är det helt vidrigt att ens ta i den sladdriga köttförpackningen, men jag gör det av snällhet, hehe... men det tar emot! 

När vi väl bestämt köttet kommer det till potatis och tillbehör. 
Man kan ju freaka loss fullständigt och göra en massa specialare.
Ett säkert kort tycker jag är potatisgratäng om än gammalmodigt och dom flesta har väl redan ätit det. 
Men vi stötte potatisknyten, puréer, kakor och jag vet inte vad, fram och tillbaka men landade vid gratäng. 

Förr gjorde jag gratängerna alltid i ugn. Min brorsa som också är kock, lärde mig att man måste koka upp allt innan och sen köra in den i ugnen. HELT annat resultat! Många tycker att det blir överkurs att ha sås när man även har gratäng, men det har jag aldrig tyckt. Jag är en såsälskare av rang. Bättre då att dom som vill ha "torrare" skippar såsen och vi andra sörplar i oss, eller hur;) 

Salladen på vår tallrik ser för bedrövlig ut, ber om ursäkt för det! 

Hur som helst, vår huvudrätt är inte att rekommendera vid större sällskap. Då måste man välja ett enklare kött. Alla våra tillbehör var dock färdiga men köttet kräver mycket omsorg precis vid serveringstillfället och det kanske man inte har lust med om man är många. 

Murkelsåsen var kalasgod likaså de bakade morötterna. Verkligen bra kombo med det övriga. Recept nedan. 

Som ni ser hade alla gått all in på utstyrsel. Superskoj!
Hanna kompis Tabin bor i New York och hade köpt så roliga skyltar där.

Vi pimpade huset och tog bort grejer vi har framme mot Gatsbyinspirerade. 
Kan inte säga att jag är någon älskare av plastig svart boa med lyse i, men för kvällen var det perfekt;) Vi gjorde även en selfiehörna vid spegeln. Små detaljer lite här och var som bidrar till kvällens tema förstärker festkänslan. 

Som placeringskort hade vi skrivit allas namn på påsar med lim och sedan strött på guldglitter. 
I påsarna fanns grejer som vi gjorde under kvällen, aktivitet är ju alltid skoj. 

Sen hade vi kanske det allra bästa.... en egen discjockey. Med rökmaskin och värsta ljusspelet. Markus heter han och var bara BÄST!!!! Det är Hannas kompis Carolines kille. 
Alla hade fått välja två partylåtar innan och dom spelades under kvällen, plus en massa musik han själv valt. Alltså.... dicsokille på varje fest, TACK!!!!! Det var hur kul som helst. 

Nästa stora event för mig blir Fabians student. 
Skall bli kul för tidigare har jag knappt haft tid att tänka när dom andra tre tagit studenten. 
Hanna var först ut och hon gick ut en fredag, två dagar innan hade jag vipkväll och firade 1 år på Smultris för ett 60-tal personer och dagen efter, på lördagen var det hallaballo i butiken. 
Och så var det även när Stina och Adam gick ut. 
Med lille Fabbe kan mamma nu styra och göra sig ledig strax innan så det blir nåt helt nytt och känns hur bra som helst. 

Idag blir det lite matlagning här igen. Skall ta med nån paj på kalas i helgen. 80-års kalas, det är min pappa som fyller. Skojsigt värre alltså:)

Här är nu lite fler recept: 

Potatisgratäng: 

Skiva potatis 2-3 mm på mandolin eller i matberedare
Lägg i kastrull och täck rikligt med grädde, salt, peppar och vitlök.
Låt puttra lätt tills det "gått ihop" och blivit tjockare. 
Rör i princip hela tiden men se till att inte ha sönder potatisen. 
När du tycker allt är klart, potatisen skall ha lite tuggmotstånd, häller du upp i den form du vill. 
Jag älskar portionsformar och använder gärna det. Bra med lock på så håller det sig varmt länge. (Men du gärder förstås utan lock).
Täck med riven ost, grädda minst 200 grader till fin gyllenbrun färg.

Bakade morötter:

Välj gärna gul, röd eller lila morot istället för vanlig orange. Vi hade gul.
En morot per person som delas på längden. 
Stek morötterna på spis i smör.
Skär en bit chorizzo i tärningar, stek även den. 
Fördela korvbitarna över morötterna, lägg på bakplåtspapper och baka i ugn 200 grader tills moroten mjuknat. Du kan baka den så det blir mjukt som mos, jag tycker bättre om tuggmotstånd så jag bakar inte så länge. 

Steka kött: 

Ja här är inte jag kvinnan att berätta hur man gör. Det är en hel vetenskap. 
Köttet skall tas ut ur kylskåpet och ha rumstemp när du lägger det i pannan, sen steks det, vilar och har sig och får gå in i ugnen och kläs in i plast och vilar igen och kära nån vilken behandling det får. 
Viktigt dock att det tillagas korrekt för att få bästa resultat. 
Tror google kan vara stor hjälp där;) 

Murkelsås:

2-3 dl murklor, förvällda, sköljda (noga!) och hackade
2 schalottenlökar
4 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk smör
Salt och nymalen vitpeppar efter smak
ev citronsaft

Hacka löken och fräs i smöret 5-10 min. 
Slå över vin och grädde, koka ytterligare 10-15 min. 
Smaka av

Sås kan med fördel göras dagarna innan. 

Efterrätt:

Tryffelchokladtårta från Kaffe & Pralin, Örebro

Amerikansk citronpaj HÄR är receptet, vi gjorde dom på glas.

Ostbricka med ost från Ostbutiken i Örebro var som vickning - men den glömde vi.... Eftersom alla sov kvar blev det frulle istället, gick bra det också. 

Nu ni skall jag rusa ut och hämta in lite ved. Vi har tackolov jätte varmt inne men när det är 14 minus ute gillar jag att det sprakar i brasorna. Ser ut att bli en magiskt fin vinterdag.
Hoppas du har det riktigt bra. 
Stor trettondagsaftonskram
Eva (som inte alls kan göra duckface hahaha)

onsdag 4 januari 2017

Har precis sett klart på The Crown. 
Vet att jag berättat om serien tidigare men måste tipsa om den igen. 
En enda säsong, tio avsnitt. 

Men nu när sista varit är det som alltid med serier, saknad förstås.
Den här måste det bli en fortsättning av, kan inte tänka mig nåt annat eftersom det måste finnas hur mycket som helst material. Blir dock spännande att se hur dom tänker sig bildmässigt när Prins Charles säger sig vilja vara en tampong inuti kvinnan han är otrogen med. 

Alltså förskräckligt påpassade är dom det engelska kungahuset. 
Jag avskyr skvallertidningar som pesten, läser dom aldrig av hänsyn till dom stackars människorna det skrivs om. Men dom engelska tidningarna dom är ju om möjligt ännu vidrigare än våra som ljuger hit och dit och kors och tvärs. Tycker sååå synd om den familjen. Vilket arv, att födas kunglig. Hu så hemskt. Heja, heja alla kungasäten säger jag, vilket kanonjobb ni gör. Och viger era liv för folket där era egna får stå tillbaka. 

Hett tips igen alltså, se verkligen serien, du får miljö och historia på kuppen. 
Plus att man blir grymt sugen på att resa runt i England. 
Har vi aldrig gjort så det kanske vore nåt. 
Anmäla oss till en husbytarsajt och sticka iväg nån vecka. 
Vore fantastiskt kul. Skall bli kul att höra om England får fler turister i sommar. 
Nightinights from my part of the world.
Kram 
Eva














Hej och God morgon i snölandskapet

Det här var ju en passande dag för Hanna och mig att åka till Wadköping och forsla hem saker. 
Eller inte.... Jaja, gäller att ta det lugnt. 

Jag börjar uppifrån och ner med maten. Allra högst upp är vårt snittbord. Vi hade inhandlat färgmatchande godis. Temat var ju Gatsby så deko var mest i svart, vitt och guld. 
Fick en sån magiskt vårig och fin tulpanbukett av kamrat Lena att den bara var tvungen att få stå på  bordet trots färgen alltså;) tycker nog att den piffade till det hela. Alla recepten får du längst ner i det här inlägget. 

Färgmatchande godis
Popcorn som poppats i svart karamellfärg
Pest, tomat/ost samt sardellsnurror

Smetanastjärnor med rom

Cappuccinosoppa med mjölkskum och parmesanchips

Tomatbruschetta

Martini Espresso

Det är ju mycket ätande under en nyårsmiddag. Gäller att planera så man inte helt blir sittandes och alldeles däst och inte orkar äta av allt. Vi hade en rätt mastig förrätt; soppa och väldigt stor smörgås för att vara innan maten. Vi visste att ett av paren skulle ha en tävling så vi stoppade in den mellan för och varmrätten. Det visade sig vara mycket bra tänkt. 

Adam började stretcha och jag tog efter. Det var en mycket bra idé. Skorna jag hade på mig från början åkte dock snabbt av. Tävlingen gick ut på att ta upp en påse från golvet med munnen UTAN att andra kroppsdelar får nudda golvet. Från början var det lätt som en plätt. 
Men alltså.... säger bara kära nån!!!! Jag åkte ut tre el fyra klipp från avslutet. Och avslutet då var påsen klippt i cirka 5x5 cm och låg som denna lilla puttebit slickat mot golvet. 
I min värld, där jag sedermera upptäckt att min smidighet går att jämföra med ett kassaskåp, var det omöjligt. Ni anar inte hur kul det var. Och arrangörerna hade aldrig varit med om att så många var kvar på slutet. Tror vi hade fyra el fem till final. Den yngsta på festen var lilla Ellie fyra månader, sen var dom flesta strax under 30 och sen ett gäng på 50+. Och vem som vann det ser ni ju..... tadaaaaa.... Det visade sig att den näst äldsta i sällskapet kastade sig ner, slickade pappersbiten och fick upp den i munnen på FYRA SEKUNDER. UTAN ATT NUDDA GOLVET. 

Jag är såååå imponerad av kamrat Lena som har en dold talang. 
Största GRATTIS till dig igen! 
Ni ser att hon fick på sig ett par brallor, det var liksom oundvikligt eftersom kläderna for upp på inte så smickrande sätt....

På nyårsdagen kom stadsbarnen hem och vi var tvungna att prova det med dom. 
Adam han var med lika länge som Stina, bara en från final, helt otroligt. 
Stinas Anton och Adams Paulina dom vann det hela på ett makalöst sätt. Paulina bara slängde sig ner, vig som en katt, tog kanske 2 sekunder så var det klart. Anton gjorde detsamma på något längre tid men i ..... jeans! Ja kära nån, vilken rolig lek som faktiskt roade alla. 
Tips till nästa fest:)

Nu kommer recepten: 

Pestosnurror: 

Rulla ut ett ark färdig smördeg, täck med pesto, strö över riven ost. 
Rulla ihop till en rulltårta, skär knappt 1 cm tjocka skivor, pensla med ägg, grädda 225 gr 5-10 min till fin färg

Sardellsnurror:

Gör precis som ovan men täck med tomatpuré, sardellkräm, krydda med oregano. Strö riven ost över. 
Med fördel kan du ha fint hackad lök på också.
Rulla ihop och grädda som ovan.

Pizzasnurror:

Gör exakt som ovan men låt fyllningen vara endast tomatpuré, riven ost och oregano.

Stjärnchips: 

Spritsa smetana och toppa med rom och dill.

Bruschetta:

Använd ett gott bröd, vi hade ekologiskt levain. 
Bruschetta var  nytt för oss när vi kom till Nice för nio år sedan. Men vi älskade det och började direkt göra det hemma. 

Istället för tomater som vi använde kan du ju ta aubergine, champinjoner, skinka etc etc.... allt blir lika gott.

Skär bröden tunt, pensla m olivolja och strö över flingsalt, grädda ca 200 grader tills dom "hårdnat" något. 

Blanda ihop: hackad basilika, olivolja, vinäger, honung, vitlök och kryddor efter smak. 
Ha i rikligt med smått skurna ekologiska kvisttomater i oljeblandningen. 
Lägg på tomatblandningen på bröden och servera.

För att inte behöva göra allt på samma dag kan du med fördel göra tomatblandningen helt färdig förutom att ha i saltet, som skulle göra att all vätska dras ur tomaterna. Du får vätska även om du inte tillsätter saltet, men inte lika mycket. Det är av stor betydelse vilken typ av tomat du använder. 

Vi älskar att duka med olika saker så det händer lite på bordet. 
Bruschettan fick ligga på samma stenskivor som vi använde till hela det HÄR gänget. Dock syns inte den mackan, vi hade skinksmörgåsarna på stenskivorna....
Från House Doctor, 20:-/st och kan inhandlas av oss om ni vill. Ni vet ju att vi öppnar och hjälper till om någon vill ha nåt:) 

Parmesanchips: 

Riv parmesanost fint. 
Fördela i en rektangel på bakplåtspapper. Ej ut till kanterna då osten kommer att flyta ut. 
Grädda cirka 200 - 225 grader tills osten fått färg. 
Se till den hela tiden då det går snabbt på slutet och dom lätt blir för hårda.
Vänta några sekunder sedan skär du plattan i så stora bitar du önskar. 
Ett tips är att ta bort bakplåtspapperet från plåten och klippa önskade bitar med sax. 
Behändigt och enkelt. 

Cappuccinosoppa: 

Det här är ett recept som dom hade på den restaurang Adam jobbade på i Lyon. 
Den har fått sitt namn från att den är tunn som cappuccino samt serveras i kopp. För att göra den ännu mer lik kaffedrycken värmer man ett mjölkskum och har över. 
Jag älskar presentationen av den soppan, enkelheten att göra den och den otroligt fylliga smaken. 
Dock kommer inte receptet här utan det sparar jag till en viss fransk bok som kommer i en butik nära dig inom en överkomlig framtid;) Bara att vänta alltså....

Huvudrätten kommer senare. Hoppas att ni fått lite inspiration så här långt. Nu ger vi oss ut i det oerhört vackra snölandskapet och drar till Wadköpingsbutiken.
Ha en fin dag, 
stor kram
Eva

tisdag 3 januari 2017

Hej på er

Kikar in efter en händelserik dag. 
Jobb med Vence som sagt på förmiddagen. 


Lyckades boka in en resa med kamrat i slutet av januari. Kul, kul!! 
Jag kände att jag måste (hehe) ner å fixa till gästerna som skulle långhyra. Alla ursäkter att resa känns ok;) Resan kostade från början 299 och 599 men blev 1230:- per person med väsktillägg som gjorde att vi istället tog nån flex go biljett tror jag det hette. HUR billigt kan det bli att flyga!?? 

Inte nog med det, vi har tjänat ungefär 8 000:- också bara så där.
Vi har nämligen bestämt att vi skall ha en träningsvecka och ni vet ju vad såna kostar. 
I och med att vi fixar vår egen träning och är coacher åt varann så har vi alltså tillsammans tjänat in en sisådär 16.000:-. Ni kan ju fatta hur vi omvandlar det; vi kan resa till Vence 6 ggr bägge två för dom intjänade slantarna. Och eftersom det är träningsresa så "äter" vi bara vatten och sparar även in en massa där. 

Alltså hur bra får det bli???? Vi känner oss så oerhört ekonomiska och sparsamma. 

På tal om sparsam, är man det tycker jag man skall passa på att springa ut och handla nu. 
Alltså vilka reor det är. Heeeelt galet. Hanna shoppade upp sig ordentligt idag kan jag lova. Vi spenderade några timmar på MQ. All min tidigare samlade tid på MQ genom livet tror jag dubblades bara på denna dagen. Det slutade med att när vi kom till bilen hade vi ingen nyckel och mycket riktigt när vi vandrat tillbaka hela långa vägen visade det sig att den var just på.... vårt nya hem, MQ. 
Har faktiskt lätt huvudvärk nu, händer väldigt sällan, men jag menar, timtal i samma butik det sätter sina spår....

Sov gott &vakna torrt;)
Kram




























God morgon

Maten från nyår får stå tillbaka ett tag. 
Det har blivit sånt tryck på resor till vår lilla studio i Vence så jag måste faktiskt jobba med det ett tag. Uppdatera hemsida med rätta datum osv....

I år har vi för första gången en långhyrare också. Minst hela februari stannar dom så jag åker nog ner om nån vecka och ser att allt står rätt till. 

Är ni sugna att fylla på kropp och själ med en massa energi från underbara Vence så hör bara av er. Mejla info@smultrongarden.se eller ring 070 375 60 14 så får ni svar om datum direkt. 

Bilderna ovan är från Victoria  när hon, Helena och jag var där. Hanna bodde ju där och jobbade på Waynes då därav bilden då hon serverar oss;) 

När vi kom hade hon åkt upp till Vence och fixat värsta brunchen till oss. 
Så himla mysigt hade vi dom dagarna tillsammans. Roligt var också att varken Helena eller Victoria varit i området tidigare. 

Alla flygbolag verkar ha värsta reorna nu så är ni sugna är det läge nu. 

På återhörande, 
kram Eva

måndag 2 januari 2017
















 GOOOOD FORTSÄTTNING

Ett helt nytt oskrivet år framför oss, härligt!
2017 ser i alla fall jag framemot med stor nyfikenhet och spänning på. 
Vi välkomnade det nya året med Gatsbytema (vilket väl ingen missat...;) vet inte om det kommer att bli signifikativt för -17, inte mig emot i så fall. Verkar som -20tals tema är nåt som tilltalar dom allra flesta. Det var så skoj för alla hade verkligen satsat på sin outfit. 

Vi satsade på outfiten av huset också och det var hur kul som helst!
Hanna och jag älskar ju båda att pimpa och fixa till fester och vanliga tillställningar så det var ett rent nöje om än en massa fix å trix. 

Det är verkligen hur kul som helst att ha ett hus stort nog att klara en massa folk på fest och dessutom att kunna härbärgera dom också. Ena dagen middag för 40 pers och in med stora bord och duka snyggt. Nästa vecka fira jul och ut med borden och in med gran och grejer. 
Nu kastade vi ut en våra sötaste granar genom tiderna redan efter sex dagar för att byta skrud till nyår. 
Kul med sån förändring. Nu lär det verkligen dröja ett tag. Inga nya saker på G inom det närmaste. 

Vi valde att sätta en sån belysning man har till flaggstången i vardagsrumstaket. 
Det är såååå mysigt kan jag lova. Krävs lite takhöjd för att det skall funka dock. 
Arsenaltröjan tog givetvis bort innan gästerna kom;)
Vi vände fram soffan så det kändes lite mer inbjudande. Där skulle ju bli dansgolv senare under kvällen. 

Vi hade förberett allt som gått. Jag vet hur värdelöst det är att springa omkring och vara orolig vad som skall göras och vad man måhända glömt, när festen är igång. Jag är inte värdinnan som står och diskar under fest, har jag fixat fest vill jag vara med och ha kul. Det passar mig bäst.
Dock är det ju saker som bara måste göras direkt gästerna kommer. Vi hade valt att ha en espressodrink och den gick inte alls att förbereda till exempel. Plus en av våra snittar. 

Men jag kommer att återkomma med maten senare, berätta vad man kan förbereda osv.... 
Hela gänget som var här var helt makalösa och Hanna och jag hade inte direkt varit rädda för att få disk om man säger så... men alla studsade upp och tog reda på efter varje grej så det var snyggt hela tiden. Otroligt måste jag säga. 

När kl var 14 var vi faktiskt så färdiga att vi i lugn och ro kunde gå ut och ta oss ett bad.
Min lilla överraskning till familjen över jul och nyår var att jag hade hyrt en badtunna.
Låter väl himla kul och mysigt. Grejen var bara den att det blev lite knas, haha! 
Det tog låååång tid att värma upp den. Men det hade vi lärt oss så till nyår blev det perfekt.
Bubbel i varmt bad innan vi fräschade inför kvällen. Jag först med mina polare, och sen Hanna med några av sina. Mysigt värre. 

Nu skall vi ta oss en promenad. Pga feber och förkylning var det ett tag sen så det är väldigt efterlängtat. Men först skall jag hänga tvätt. Det skall bli sol hela dagen idag så jag har redan maskiner färdiga att hänga ut. Helt underbart att få frisk luft i kläderna i januari månad. Det gillas skarpt. 

Önskar dig en härlig start på den här veckan och förstås nya året. 
Vi ses snart igen och då med lite mer bilder på mat från kvällen.
Kram